ΙΙ Θα γίνει η Αθήνα μια νέα Βυρηττός των αντιποίνων και του μίσους ή θα καταφέρουμε να αφοπλίσουμε τις δυνάμεις της Βίας.

ΙΙ Θα γίνει η Αθήνα μια νέα Βυρηττός των αντιποίνων και του μίσους ή θα καταφέρουμε να αφοπλίσουμε τις δυνάμεις της Βίας.

Η δολοφονική απόπειρα ενάντια σε αστυνομικό, ως ένα νέο βήμα στην διαλεκτική της βίας, μας δείχνει την εξέλιξη και την επιβολή μία σταθερής και αξεπέραστης κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Η μαθητική και η φοιτητική εξέγερση έδειξε επίσης ότι είναι δύσκολο να οριοθετηθεί ένα αγωνιστικό πνεύμα που δεν θα στηρίζεται σε ‘αντίποινα, σε μίσος και δεν θα ταυτίζεται με υλικά συμφέροντα’ (Hannah Arendt, 1970: 70).
Πέρα από αυτά ,ορισμένοι φανατικοί, μετασχηματίζουν σήμερα τη βίαια συνομιλία τους με την εξουσία σε ένα ακήρυχτο πόλεμο με πραγματικά πολεμικά όπλα. Με αυτό τον τρόπο η κατάσταση της ανοιχτής έκτακτης ανάγκης κινδυνεύει να γίνει πλέον καθεστώς. Αυτό θα το δούμε το επόμενο διάστημα στα Εξάρχεια, αλλά και σε άλλες περιοχές της Αθήνας. Με αυτή τη λύση φαίνεται ότι συντάσσονται ολοένα και περισσότερες πολιτικές δυνάμεις, από την άκρα δεξιά μέχρι και την αριστερά. Απέναντι τους δεν υπάρχει άλλος πολιτικός αντίλογος και άλλη εναλλακτική προοπτική που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία πραγματική ειρήνευση και μία κοινωνική κάθαρση και αλλαγή.

Μήπως όμως είναι ο καιρός να επανέλθουμε στο ειρηνικό μας αίτημα για τον άμεσο αφοπλισμό όλων των δυνάμεων της ανοιχτής Βίας. Να ασχοληθεί ο νόμος της πόλης (αστυ-νομία) με την προστασία των αδύνατων, των ανήλικων, των φτωχών, των ηλικιωμένων, που υποφέρουν από την καθημερινή άμεση και έμμεση φυσική και περιβαλλοντική Βία. Να επιβληθεί η πραγματική προστασία του καθημερινού φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος των πόλεων που ζούμε. Να γίνουν επιτέλους τα Πανεπιστήμια χώρος εκπαίδευσης και δημιουργίας και να σταματήσουν να είναι πεδίο στείρας και βίαιης πολιτικής αντιπαράθεσης.

Advertisements

~ by chtouris on January 5, 2009.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: