Τα γεγονότα στη Φουκουσίμα έχουν απογυμνώσει τους μύθους περί «πυρηνικής ασφάλειας

O Ντανιέλ Κον Μπεντίτ και η Ρεμπέκα Χαρμς , Πρόεδροι των Πράσινων στο ΕυρωπαΪκό Κοινοβούλιο δήλωσαν :
«Οι σκέψεις και τα αισθήματά μας βρίσκονται με τους πολίτες της Ιαπωνίας, καθώς συνεχίζουν να ξετυλίγονται οι τραγικές και καταστροφικές συνέπειες από το σεισμό και το τσουνάμι στην Ιαπωνία. Η ΕΕ και οι χώρες μέλη της οφείλουν να κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν την Ιαπωνία να αντιμετωπίσει αυτή η καταστροφή.
Η ζημιά από το σεισμό και το τσουνάμι στις εγκαταστάσεις ατομικής ενέργειας στη Φουκουσίμα (και αλλού) έχει φέρει τον Ιαπωνικό λαό αντιμέτωπο επιπλέον με μια πυρηνική καταστροφή.

Τα γεγονότα στη Φουκουσίμα έχουν απογυμνώσει τους μύθους περί «πυρηνικής ασφάλειας». Η πυρηνική ενέργεια απλά δεν είναι ασφαλής. Οι παραπλανητικές διαβεβαιώσεις της πυρηνικής βιομηχανίας για το θέμα αυτό, αποκαλύπτονται πόσο απερίσκεπτες και επικίνδυνες είναι.
Η σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας πανευρωπαϊκά, πρέπει να προγραμματιστεί και να συντονιστεί άμεσα. Ως πρώτο βήμα, κάτι τέτοιο σημαίνει άμεσο και χωρίς καθυστέρηση κλείσιμο των πιο επικίνδυνων αντιδραστήρων από τους ευρωπαϊκούς αντιδραστήρες. Επείγουσα προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στο κλείσιμο όσων παρουσιάζουν τον υψηλότερο βαθμό κινδύνου: αυτών που έχουν κατασκευαστεί πριν το 1980, σε περιοχές σεισμικής δραστηριότητας, χωρίς σχεδιασμό δευτεροβάθμιας συγκράτησης ή «ζέοντος ύδατος». Ξεκινώντας άμεσα τις σχετικές ενέργειες και το συνολικό σχεδιασμό για τις συνέπειες, θα διασφαλίσουμε ότι μια συνολική βήμα προς βήμα κατάργηση της πυρηνικής βιομηχανίας θα μπορέσει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν. Κάτι τέτοιο σημαίνει σαφώς ότι παγώνει κάθε νέο πυρηνικό εργοστάσιο, υπό μελέτη ή υπό κατασκευή. Χρειαζόμαστε γρήγορη και αποφασιστική δράση, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να συνεργαστεί με τις χώρες μέλη της ΕΕ για το συντονισμό της προσπάθειας.
Για το στόχο αυτό, η ΕΕ οφείλει να στραφεί τώρα σε πλήρη αναπροσανατολισμό της ενεργειακής της πολιτικής. Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτό σημαίνει να επανασχεδιάσει τους πρόσφατους οδικούς χάρτες της και να παρουσιάσει φιλόδοξα νομοθετικά μέτρα και δημιουργικά εργαλεία χρηματοδότησης για προώθηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η ΕΕ πρέπει να δεσμευθεί στο στόχο μιας οικονομίας 100% βασισμένης σε ανανεώσιμη ενέργεια μέχρι το 2050. Οι Πράσινοι είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με την Κομισιόν για το στόχο αυτό»._

Advertisements

~ by chtouris on March 25, 2011.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: