Γιατί o Σόιπλε και οι Γερμανοί οικονομολόγοι δεν μπορούν να μας καταλάβουν

http://www.emprosnet.gr/blogs/arthra/69372-paralliloi-monologoi   (αρθρο στο Εμπρός

Γιατί Σόιμπλε και οι Γερμανοί οικονομολόγοι δεν μπορούν να μας καταλάβουν

Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας και ο υπουργός της Γερμανίας φάνηκε να κάνουν έναν παράλληλο μονόλογο. Από την εξέλιξη της τρέχουσας διαπραγμάτευσης φαίνεται, ακόμα, ότι η εμμονή της Γερμανίας στη δημοσιονομική πειθαρχία δεν μπορεί να εξηγηθεί μόνο ως πολιτική επιβολής ή τιμωρίας της Ελλάδος ως ενός ανορθόδοξου μέλους της Ευρωζώνης.

Φαίνεται ότι έχουν υποεκτιμηθεί και άλλοι σημαντικοί λόγοι που θα εξηγούσαν τη σταθερή γερμανική στάση και ιδιαίτερα του δρ. Σόιμπλε στο μνημονιακό πρόγραμμα της Ελλάδας. Αυτοί οι λόγοι βρίσκονται πέρα από τους ψυχολογικούς παράγοντες ή το στενό οικονομικό όφελος που αποφέρει στη Γερμανία το σημερινό καθεστώς στην Ευρωζώνη.

Αν τώρα όμως τους αναζητήσουμε, θα ανακαλύψουμε και ένα άλλο σημαντικό παράγοντα που ίσως εξηγεί καλύτερα τη γερμανική εμμονή.

Αυτός είναι η ιδεολογική εδραίωση της σύγχρονης γερμανικής οικονομίας στην ιδεολογία και θεωρία του κανονιστικού Ορντολιμπεραλισμού (Ordoliberal), που απορρέει από τη θέση ότι μια αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για την αποτελεσματική λειτουργία της οικονομίας της αγοράς.

Αυτή η οικονομική θέση κυριαρχεί σε όλα τα κυβερνητικά κόμματα της Γερμανίας, δηλαδή τους Χριστιανοδημοκράτες, τους Σοσιαλδημοκράτες, αλλά ως ένα σημείο και τους Πράσινους. Εξηγεί επίσης και τη διαχρονική αρμονική τους συμβίωση σε πολλές μεταπολεμικές κυβερνήσεις.

Όλες οι γερμανικές κυβερνήσεις, ιδιαίτερα μετά το Μάαστριχτ, προσπάθησαν να μεταφέρουν αυτό το γερμανικό κανονιστικό πλαίσιο της οικονομίας στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το αποκορύφωμα αυτής της προσπάθειας αποτελεί η δημιουργία της Ευρωζώνης και η κοινή συμφωνία για σταθερούς κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Η πολιτική της συμμόρφωσης σε αυτούς είναι ένα «γερμανικό» εθνικό καθήκον που συνδέεται με την οικονομική υπόσταση και την ταυτότητα της σύγχρονης Γερμανίας, παράλληλα προς τη soziale Marktwirtschaft, δηλαδή μία οικονομία της αγοράς με κοινωνικό πρόσωπο.

Αυτός είναι ο λόγος που το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για χαλάρωση της λιτότητας και για κούρεμα του χρέους προσκρούει στα ιερά και όσια της γερμανικής οικονομικής πολιτικής, και αυτό ισχύει τώρα και νυν και αεί! Είδαμε ότι με τον ίδιο τρόπο αντέδρασαν και οι Σοσιαλδημοκράτες με τον Γκάμπριελς και το Σουλτς, πεισμένοι για την ορθότητα της γερμανικής πολιτικής για το Ευρώ.

Στη χαλάρωση αυτής της σταθερής πολιτικής και ιδεολογικής στάσης της γερμανικής κυβέρνησης, μπορεί, όσο αφορά την Ελλάδα, να έχουν μόνο επίδραση κυρίως οι προτάσεις για πραγματικές μεταρρυθμίσεις και η απουσία διαφθοράς στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό συμβάλλει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας όταν επικαλείται συνεχώς ένα τέτοιο στόχο, όπως και η δήλωσή του ότι θέλουμε να είμαστε αξιόπιστοι στις υποχρεώσεις μας. Η παρουσία του Έλληνα υπουργού Οικονομικών εκεί, όμως, χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα και αριθμούς σχολιάστηκε αρνητικά, παρ’ όλη την πολιτισμική επίθεση φιλίας που έκανε στους συνομιλητές του.

Ένα στέρεο και πλήρες πρόγραμμα με μεταρρυθμιστικό περιεχόμενο που θα συνοδεύεται και από ένα πρόγραμμα κοστολογημένο για την ανθρωπιστική κρίση και όχι μόνο δηλώσεις σε επίσημες συναντήσεις και Μ.Μ.Ε., θα αποτελούσαν ένα πολύ καλύτερο επιχείρημα για την τρέχουσα διαπραγμάτευση, εφόσον μάλιστα έβρισκε στήριξη και στο μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής Βουλής.

Το Ποτάμι πιστεύω ότι θα στήριζε μία τέτοια πρόταση που εναρμονίζεται πλήρως με το πρόγραμμά του.

Advertisements

~ by chtouris on February 8, 2015.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: